Jazyk Jednoty - 3. díl: Kymatika

Vědní obor kymatika studuje princip působení zvuku na tvarování geometrických struktur hmoty. Toto téma velmi souvisí s Jazykem Jednoty, neboť světelné tělo je zygotou vědomí vzniklou spojením prvotního světla a zvuku. Tento spojující princip je tedy elementární inteligencí, která organizuje celé stvoření. Podívejme se na následující diagram s názvem Hierarchie vibrací:



Schéma Hierarchie vibrací z textu "Soudržnost vývojového vědomí"
(doprovodný text k WingMakers CD Hakomi 4-6)

Schéma pochází z textu Soudržnost vývojového vědomí, což je doprovodný text k WingMakers hudebnímu CD Hakomi 4-6. Tyto informace se velmi týkají tématu Komunikační zóny. V textu se píše:

"Ve studiích fenoménu vln, jimiž se zabývá věda kymatika (angl. cymatics), je známo, že zvukové vlny mají vliv na nehybnou hmotu, měníce ji do geometrických, ba dokonce archetypálních forem. Tento stejný řetězec příčiny a následku zvukových vln na hmotu je tím, co vyvolává efekt na atomární a buněčné úrovni lidského nástroje. Nicméně je to více než pouhý fyzikální vliv zvukových vln. Ve zvuku je obsažena harmonie, která se rozšiřuje do vyšších a nižších frekvencí, než je slyšitelný rozsah lidského ucha. Tyto neslyšitelné frekvence nicméně mají vliv na vibrační strukturu DNA lidského nástroje, strukturu mysl-mozek a na centrální nervový systém."

"Schéma Hierarchie vibrací ukazuje celkovou interakci mezi vnitřním spojením individualizovaného vědomí s Prvotním Zdrojem (Bohem), a jeho rozhraní s externím světem forem a vibračních hustot. Duchovní zvuk pomáhá vytvořit Komunikační Zónu (rozhraní) mezi lidským nástrojem a vibrační polévkou světa forem. Tato Komunikační Zóna podporuje lidský nástroj v jeho misi a účelu, zabraňujíce znečištění jeho vibrací coby nádoby pro lidskou duši a pro výron Zvuku a Světla Prvotního Zdroje, kterému se někdy také říká Para Vach."

"Para Vach je prapůvodní příčinný Zvuk a Světlo, který transcenduje jak manifestaci, tak ne-manifestaci. Je to dech Prvotního Zdroje za vesmírem. Dech, který vytváří, oživuje a uvádí do pohybu vibrační substanci hmoty. Transcenduje manifestaci světla a zvuku dokonce i tehdy, existuje-li ve svém nejryzejším a nejprůzračnějším stavu."

James Mahu - Soudržnost vývojového vědomí

Na internetu se v současné době dají dohledat velmi zajímavé informace a dokumentární videa k fenoménu Kymatiky. Je z nich zřejmé spojení mezi zvukem a geometrickým obrazcem. Každému tónu odpovídá určitý geometrický obrazec, který příslušný tón vytváří např. na hladině vody nebo vibrující desce posypané moukou, pískem atp. Jemné částice hmoty jsou tvarovány zvukovými vlnami do archetypálních vzorců. Tyto geometrické vzorce jsou více či méně harmonické v závislosti na výšce tónu. Také je zřejmé, že mezi dvěma harmonickými geometrickými vzory je přechodové pásmo "chaosu", kdy se celý geometrický vzor přetváří na harmonii vyššího řádu odpovídající vyššímu tónu. Vyšší tón odpovídá složitějšímu, komplexnějšímu geometrickému vzoru. Tento fenomén dobře ilustruje následující video: 



Sledování těchto experimentů nám poskytne krásný zážitek slyšení obrazu a vidění zvuku. Jinými slovy aktivují se neuronová spojení a příslušná mozková centra, která mají schopnost chápat světlo jako zvuk. Základní pochopení Kymatického principu získáme např. také z tohoto videa zachyceného technologií CymaScope, které je ke shlédnutí na YouTube kanále webu SoundMadeVisible: 



Další pěkně umělecky zpracované video snímků geometrických obrazců tvořených tóny klavíru a zachycených technologií CymaScope je ke shlédnutí na tomtéž kanále:



Velmi pěkné je i další video projektu SoundMadeVisible vyobrazující zvuky varhan a pěveckého sboru v Trinity Episcopal Cathedral:



Na internetu je množství videí na toto téma, avšak ne všechny jsou vytvořená tak, že slyšený zvuk odpovídá viděnému obrazci. Někdy tito "kymatičtí" umělci v postprodukci natočeného audio-video záznamu provedou sestřih videa tak, že synchronizace zvuku a obrazu se rozladí a slyšené pak neodpovídá viděnému. Porovnáte-li zážitek z takového videa s jiným, kde je synchronizace sluchového a zrakového vjemu vibrace dodržena, velmi dobře si uvědomíte, jak je tato synchronizace příjemná a harmonická a otvírá nová mozková centra vnímání. Při sledování více kymatických videí časem okamžitě poznáte, kde tato synchronizace mezi zvukem a obrazem je dodržena a kde nikoliv. To jasně ukazuje, že máme schopnost tuto harmonii v poli vibrací vnímat a rozeznávat. A to znamená, že ji také jsme schopni tvořit. A to nejenom jako "kymatičtí" umělci při tvorbě audio-video záznamů, ale především jako Umělci Sovereign Integrálu v denním životě. Vzpomeňme schéma Vibrační soudržnost:


Schéma Vibrační soudržnost z webu SovereignIntegral.org

Znamená to, že máme schopnost poznat a udržet harmonii ve svém poli vibrací: tělo-emoce-mysl a rozšiřováním tohoto kanálu soudržnosti aktivovat sjednocenou inteligenci bílého světla Duchovního centra, které je přístupovým portálem do vědomí Sovereign Integrálu.

V tomto procesu nám zajisté pomůže i poslech WingMakers hudebního CD Grand Portal, které podporuje zážitek vědomí Sovereign Integrálu. K této hudbě James poznamenává:

"V rodící se vědě kymatice bylo dokázáno, že zvukové vlny vytvářejí geometrické tvary ve hmotě. Ve vědě multidimenzionální reality, která ještě čeká na objevení, vlny můžou být vytvarovány tak, aby vstoupily do bioenergetických polí a katalyzovaly biochemické procesy, obnovily buněčné zdraví a spustily zakódovaná elektromagnetická pole buněčných funkcí Centrální Nervové Soustavy (CNS)."

"Jisté akustické a skalární vibrace způsobují, že spirála v molekule DNA se rozvine, DNA páteře se rozšíří a dotčené báze se lépe zpřístupní pro párování a aktivaci. To se vztahuje zejména na DNA, jež vědci nazývají "odpadní" či nevyužitá. Zvukové frekvence můžou být tvarovány tak, aby pronikly do molekuly DNA a zasáhly a aktivovaly nukleotidy, a pokud je potřeba, i související nervové buňky."

James Mahu - komentář k hudbě CD Grand Portal


Titulní přebal CD The Grand Portal

Tolik prozatím k tématu kymatiky. Později ho možná rozvineme do dalších souvislostí a podrobností.

V lásce a svobodné vůli

Ondra


Komentáře